1951 Vincent за 434 000 $

 Vincent White Shadow от 1951г. за 434 000 $

 

4 800 000 $ за мотоциклети, продадени в Лас Вегас на аукцион. 

    Шестото издание на търгът организиран от аукционна къща Bonhams, се проведе на 7 и 8 януари 2016 в балната зала на хотел Ballys в Лас Вегас. Това се оказа най-успешният търг на мотоциклети в Лас Вегас, на който Bonhams беше домакин. Общо продажбите бяха за над 4 800 000 долара. Тазгодишното издание на аукциона събра една стая участници, плюс наддаващите по телефона и интернет. Бяха продадени изключително редки мотоциклети и както се очакваше, на високи цени. Въпреки, че някои двуколесни бяха продадени доста над прогнозните им стойности, никой не се изненада, че мотоциклетите Vincent бяха купени на най-високи цени. Това е естествено, защото когато става дума за двуколесни обекти с ерудиция, значи става дума за Vincent, понеже днес те се смятат от колеционерите за произведения на изкуството. Точно моторите Vincent бяха в центъра на вниманието, когато ентусиастите се втурнаха да наддават за желаните от тях модели.

Всички модели Vincent се почитат от мотористи и колекционери, но всеки един от Series C Black Shadow е много желан и търсен, защото от фабриката в Стивънидж са произведени само 1507 бройки, в периода 1949-1952. А още по-редки са вариантите на Series C White Shadow. Те са идентични с Series C Black Shadow, но картерите им вместо да са боядисани в обичайното черно, те просто оставени на полиран гол метал. Архивите показват, че само 15 броя White Shadow са произведени. Не случайно, моторът който заинтригува вниманието на всички, очаквано беше червеният Vincent White Shadow. Това е единственният излезнал от завода Vincent Series C White Shadow, боядисан в червено (Chinese red=китайско червено). Това единственният слезнал от поточната линия с боядисани в червен нюанс резервоар, фар и другите части, което е било специална поръчка, обикновенно запазена за туринг моделите на Vincent Rapide. Прогнозната продажна цена на този единствен в света червен White Shadow, произведен 1951 година, бе 300 000 - 350 000$. За открояващият се мотоциклет, в наддаването се включиха множество участници от публиката. След дълги и енергични наддавания, останаха двама кандидати, участващи по телефона - единият от Австралия, другият от Великобритания. В крайна сметка кандидат-купувачът от Великобритания спечели наддаването и стана новият собственик на мотора, срещу 434 000 долара, което е нов рекорд за продаден на търг модел Shadow на Vincent.


   

Следващите пет позиции надолу по цени, също бяха за мотоциклети от завода в Стивънидж, Англия. Вторият мотоциклет с най-висока оферта бе Vincent Series D Black Prince, произведен 1955 година, който бе продаден за 164 500 $. Това е един от последните мотоциклети слезнал от поточната линия в Стивънидж, преди фабриката да бъде затворена.


   

Третият най-високо оценен мотор е емблематичният Vincent Series B Black Shadow (998куб.см) от 1948 година. Победителят в наддаването, даде за него 153 500 $. След като е пуснат в продажба Series B Black Shadow, от фабриката в Стивънидж обявяват: "Това е най-бързият стандартен мотоциклет в света". И наистина е така. На 13 септември 1948 Roland "Rollie" Free със същият модел Vincent Series B Black Shadow, поставя рекорд за скорост на Америка, на Bonneville Salt Flats в Юта,САЩ. "Rollie" Free за да увеличи аеродинамиката и да намали съпрoтивлението, съблича предпазната си екипировка, маха седалката на мотора и облечен само с бански Speedo, плувна шапка и обувки за тенис, легнал по корем върху задния калник, постига 150,313 мили/час (241,905 км/ч). Впечатляваща скорост от сериен мотоциклет за онова време.


   

Четвъртият най-скъп мотор на аукциона е Vincent Series С Black Shadow (998куб.см) от 1953 година, продаден за 142 500 $.


 

Петият най-високо оценен е Vincent Series С Black Shadow от 1951 година, продаден за 137 000 $.


 Имаше и други мотоциклети от марката Vincent, за които бяха дадени добри пари.

 

Друг Vincent, за който бе наддавано и бе продаден скъпо, е Vincent Series С Black Shadow (998куб.см) от 1954 година, за който бе дадено 126 000 $.


 

Vincent Black Shadow от 1950 година бе продаден за 92 000 $.


 Свързани статии за аукциона на Bonhams:

 Забалежителни мотоциклети продадени на търг в Лас Вегас на 7 и 8 януари 

 Royal-Pioneer Single от 1910 продаден за 115 000$