BMW RnineT от Zillers Garage

BMW R nineT Zillers Garage

 Фантастичен кастъм, който е дело Zillers Garage от Москва, всъщност е по поръчка на BMW Motorrad Russia за московското мото изложение Мотовесна. Двуколесната машина е излязла сякаш от картина на художника-сюрреалист Ханс Рудолф Гигер, авторът на дизайна и сценографията на популярния фантастичен филм "Пришълецът". Първоначално е планирано този кастъм са бъде представен официално на мото изложението Мотовесна 2020, което трябваше да се проведе от 3ти до 5ти април в Москва. Даже рекламното видео на Мотовесна 2020 започваше с този кастъм. Заради сложната ситуация по света с вируса COVID-19 изложението в руската столица бе отложено, но все пак впечатляващият мотоциклет бе представен онлайн. Дмитрий Голубчиков е човекът, който стои зад  Zillers Garage. Той живее в Москва, където се намира и работилницата му. Дима доби световна известност през последните години с няколко много успешни проекта, особено с кастъма Insomnia, който е на базата на Yamaha SR400. С него той спечели титлата в клас Freestyle от светония кастъм шампионат на AMD през октомври 2018 година, провел се по време на INTERMOT в Кьолн, ставайки първия руснак, спечелил първо място в клас от шапионата на AMD. Дима Голубчиков обикновено работи сам, освен ако поръчките не са много. Сега той отново привлича вниманието с поредното си великолепно творение. Може би мнозина са очаквали този кастъм байк да е на базата на новия модел R18 на BMW, който е с новия двигател "Big-Boxer". Но от Zillers Garage изненадващо излезе пост-апокалиптична интерпретация на BMW RnineT. Практически, от донора RnineT от 2016 г. са запазени само двигателя, едностранния шарнир отзад и част от оригиналната рама.

Ултрамодерен външен вид, съчетаващ ретро и футуризъм, комбинирани със стиймпънк. Но това не е изненадващо, защото дизайнът е направен от Михаил Смолянов в сътрудничество с John Reed Design. Михаил Смолянов е известен дизйнер от Москва, който работил по редица кастъмизирани мотоциклети, а доста от тях са стил стиймпънк. Началото е поставено от John Reed Design, направени са графиките, чертежите на AutoCAD в 2D и 3D проектиране, чертане и моделиране. Дори в първоначалния си концептуален вид двуколесната машина изглежда фантастично,също толкова, колкото и готов вид после.

В следващият етап на работата Михаил Смолянов променя настройките на окачването, за да намали просвета от земята. По този начин, когато е изгасен двигателя и мотоциклета е паркиран, то той няма нужда от централна или странична стойка, защото долната част на корпуса му ляга на земята. След запалване на двигателя, когато трябва да се кара мотоциклета се използва специална пневматична система, създадена от Дима Голубчиков, която всъщност се управлява с бутони и повдига мотора, благодарение на пневматичните цилиндри, поставени във вътрешността на вилката и при моношока отзад. Впоследствие  Михаил Смолянов модифицира и лостовете на спирачката и съединителя. 

 После в работилницата на Zillers Garage Дмитрий Голубчиков и екипът му започват майсторската работата по цялата машина. Външният корпус е преработен като е облицован изцяло в красиво изваяна алуминиева обшивка, от фара отпред до задните светлини, която покрива всички механични компоненти на мотоциклета. Внушителният алумиев обтекател е изцяло изработен ръчно с открояващи се разрези от които се подават главите на цилиндрите на двуцилиндровия боксеров двигател. Ръчни изработената изпускателната система (2 в 1) е от неръждаема стомана. Цялата е скрита под алуминиевата обшивка, а само края на ауспуха илиза отляво на задната гума. Мотоциклетът е снабден със спирачки Brembo. Ввъздушните филтри са скрити зад страничните изутит на алуминиевия корпус. Стопа и задните мигачи са монтирани в плъзгаща се задна част, която служи и като подвижно отделение за съхранение, с възможен достъп до USB-порт за зреждане за смартфон или друго мобилно устройство. Заоблената горна част на обтекателя, покриваща кормилото и резервоара, служи и като арматурно табло, благодарение на вградените дизйнерски бутони и интеграцията на инструментариума Motoscope Mini (включващ километраж, спидометър, оборотомер, часовник и др.) от Motogatget. 18-инчовите алуминиеви джанти са направени специално за този проект и имитират самолетни турбини. Пост-апокалиптичната естетика на машината се допълва отлично от монохромните сиви нюанси, в които са цялата обшивка, вилката, двигателя, джантите и всички останали компоненти. Единственото изключение са открояващите се кръгли емблеми на баварската марка. 10 месеца е времето, за което изработен кастъма от Zillers Garage. 

 • BMW-Zillers-Garage-012
 • BMW-Zillers-Garage-011
 • BMW-Zillers-Garage-010
 • BMW-Zillers-Garage-009
 • BMW-Zillers-Garage-008
 • BMW-Zillers-Garage-007
 • BMW-Zillers-Garage-006
 • BMW-Zillers-Garage-005
 • BMW-Zillers-Garage-004
 • BMW-Zillers-Garage-003
 • BMW-Zillers-Garage-002
 • BMW-Zillers-Garage-001


"Екстремистите" от Португалия 

Black Widow Chopper

Уникалните концепции на Михаил Смолянов и Solifague Design

Steampunk Trike от Asook Custom, вдъхновение от парния локомотив "Йосиф Сталин"

Bugatti Audacieux

BMW Vision Concept Electric Motorcycle

Ducati Monster Electric Concept

Nonzero-2049

BMW Vision DC Roadster