NAWA Racer

 NAWA Racer - електрически мотор с хибридна батерия

NAWA Technologies е производител на свръхбързи системи за съхранение на енергия. Френският производител на батерии представи NAWA Racer - концептуален мотоциклет с нулеви емисии, проектиран около своя собствена технология на батерията. Отличителното е, че NAWA Racer се зaхранва с хибридна батерия. При NAWA Racer са комбинирани конвенционалните литиево-йонни клетки с революционните ултракондензатори на NAWA Technologies, които предлага 10 пъти повече мощност и 5 пъти повече енергия.

 Ултракондензаторите (или наричани още суперкондензатори) са кондензатори с голям капацитет, чиито стойности са много по-високи от  тези на другите кондензатори, но с по-ниски граници на напрежението. Ултракондензаторите обикновенно съхраняват от 10 до 100 пъти повече енергия на единица обем или маса от електролитните кондензатори и могат да приемат и доставят заряд много по-бързо от батериите. Също така толерират много повече цикли на зареждане и разреждане от акумулаторните батерии.

Ултракондензаторите на NAWA Technologies зареждат за секунди и са способни да събират енергия от регенеративно спиране и много бързо да я доставят обратно на електромотора. За разлика от литиево-йонните батерии, ултракондензаторте могат да повторят това милион пъти без амортизация, предлагайки много бърз трансфер на енергия. Но въпреки всичко това, литиево-йонните батерии предлагат по-голям общ капацитет. Интегрирайки тези ултракондензатори в литиево-йонната система, се получава батерия, която има много по-ефективна цялостна производителност, значително намалявайки циклите на зареждане и разреждане, които извършва литиево-йонната батерия, удължавайки по този начин живота на цялата система.

За първи път в света ултракондензатори се използват в електрически мотоциклет и това е NAWA Racer. Тази хибридна система, използваща ултракондензатори и батерии, предлага най-доброто и от двете - много  бързо зареждане, невероятно възтановяване на енергията и висока мощност, благодарение на ултракондензаторите и възможност за дълго продължаваща автономия, благодарение на литиево-йонните батерии. Подобренията на ефективността, направени от хибридната батерия с ултракондензатор, могат да намалят размера на литиево-йонната батерия на половина или да увеличат двйно автономията или някаква средна конбинация между двете. Това важи най-вече за градските райони, когато преобладават случаите с много спиране и ускоряване. 

При NAWA Racer ултракондензаторите от NAWA Technologies (наречени NAWACap) са разположени там, където би се намирал бензиновия резервоар на мотоциклет с двигател с вътрешно горене, а литиево-йонните батерии са монтирани ниско, където би се намирал самия двигател. Ултракондензаторте NAWACap носят големи скокове в ефективността, поради повторното използване на повече от 80% от енергията, уловена от регенеративното спиране (литиево-йонната батерия може да използва само повторно са 30%), което позволява на NAWA Racer да използва много по-малка литиево-йонната батерия - само 9 kWh, а това e наполовина на батерията, която използва всеки конвенционален електричеки спортен мотоциклет. NAWACap тежи само 10 кг и в комбинация с рамата от кабон и панелите от композитни материали, теглото на NAWA Racer е само 150 кг. Това е 25% по-леко тегло спрямо това на конвенционалните електрически спортни мотоциклети.  Благодарение на литиево-йонната батерия NAWA Racer може да измине 150 км при смесен цикъл, включително и магистрали. Но силата му е в градските условия, където улавя много енргия от карането спиране-тръгване, освобождавайки я отново като ускорение, NAWA Racer може да удвои автономията си, изминавайки 300 км между зарежданията. Ултракондензаторът NAWACap зарежда за две минути. Той може да съхранява 0,1 kWh енергия и да подсилва батерията. Цялата батерия може да бъде заредена до 80% за един час от домашно захранване.

NAWA е опаковала технологията си в нейкид байк, който е в стил "кафе-рейсър". Електрическият мотор седи в задното колело, което без главина и спици. Мощността на мотора е 100 к.с. и може да ускори NAWA Racer от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди. Максималната скорост е ограничена до 160 км/ч.

Не се планира производство на NAWA Racer. Той служи само като демонстратор на новата технология на NAWA Technologies. Базираната във Франция компания е световен лидер в иновативното съхранение на енергия. Определяйки нови стандарти за скорост на зареждане, честота и екологичност,  ултрабързите карбонови батерии на NAWA Technologies преодоляват пропастта между съществуващите ултракондензатори и традиционните литиево-йонни батерии.

  • NAWA-Racer_6
  • NAWA-Racer_5
  • NAWA-Racer_4
  • NAWA-Racer_3
  • NAWA-Racer_2
  • NAWA-Racer_1

Електрически мотоциклети

BMW Vision DC Roadster

BST HyperTek - зрелищен електрически прототип

ИЖ cafe-racer - електрически прототип от "Клашников" и "Ростех"

Ultraviolette F77

Efesto - хибриден комплект за Ducati Panigale с мощност 300 к.с.

Horwin CR6 / CR6 PRO

Liger Mobility пуска самобалансиращ скутер

Savic представи нов прототип

Nawa Racer - електрически мотор с хибридна батерия

Yatri-motorcycles представи Pproject Zero

Night Owl от Brutus Motorcycle

Zapp i300

Segway Ninebot Apex

Ducati Monster Electric Concept