JAWA Perak 2020

JAWA Perak - нов модел в стил bobber бе представен от Jawa Motorcycles, дъщерната компания на Mahindra Group от Индия. Мотоциклета ще се появи на пазара през 2020 година, но засега само на индийския и азиатския пазар. Perak е третият чисто нов модел на популярната марка, след като възродена в Индия. JAWA ще започне да приема поръчки за Perak от първи януари 2020 година, но индийският производител разкри, че доставките  ще започнат от април 2020 година. 

Чешката компания спира производство през 1998 година, главно поради финансови причини. JAWA се появява в Индия след Втората световна война, а местното производство започва през 1961 година от компанията Ideal Jawa. Производството е прекратено през 1971 година, когато копанията започва производство на мотоциклети под марката Yezdi. Известната чешката марка има солидно присъствие на идийския пазар, допреди 22 години. Грандиозното завръщане в Идия е с трите нови модела, първият от които е наречен просто JAWA, вторият е JAWA Forty Two и третият е Perac, който е с bobber-дизайн. Мотоциклетите са разработени от инженерният екип на Classic Legends, дъщерно дружество на Mahindra. Classic Legends държат и правата върху класическата британска марка BSA. Индийският промишлен гигант Mahindra притежава и 51 % дял от френските мотоциклети Peugeot.

 JAWA Perak е напълно различен от своите предшественици - моделите JAWA и JAWA Forty Two. Новият JAWA Perak се задвижва от четиритактов едноцилинров двигател, 334 см3, DOHC, с течно охлаждане, който генерира 30 к.с. и максимален въртящ момент 31 Нм. Скоростната кутия е 6-степенна. Предното окачване е с телескопична хидравлична вилка, а отзад има моно амортисьор, регулируем на 7 степени. Включени са дискови спирачки и ABS. Гумите са с размери: 100/90-18 отпред и 140/70-17 отзад. Височината на седалката е 750 мм. Резервоарът е с обем 14 л. Сухото тегло на JAWA Perak е 179 кг. Оборудването е доста просто, но се вписва идеално в концепцията и неговия bobber-стил. Мотоциклетът е предназнаен за азиатския пазар и цената му е доста ниска (преобразувана в европейска валута е под 2500 евро).

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://motoportal.bg/images/jawa-perak-2020