The Dukе

Шедьовър от България на Galaxy Custom, базиран на Yamaha XS650.

 Пуснат в продажба през 1968 година Yamaha XS650 е един от най-модерните мотоциклети в света за своето време. Двигателят му е 4-тактов, дву-цилиндров, SOHC, с по два клапана на цилиндър, с въздушно охлаждане. Двигателят е японската версия на паралелните дву-цилиндрови "близнаци", произвеждани в Англия тогава. Този двигател е пуснат в производство през 1968 година и се произвежда до 1985 година. С Yamaha XS650 Кени Робъртс спечелва АМА Grand National Championship през 1973 година, прекъсвайки доминцията на Harley-Davidson. Така благодарение на Кени Робърт този мотоциклет оставя незаличима следа в историята на Yamaha. Yamaha XS650 e много популярен сред колекционерите на ретро мотоциклети. А всеки един такъв мотоциклет, който е сполучливо преобразен, но е със запазен двигател, предизвиква интереса на кастъм маниаците.

 Има много концепционални и кастъм мотоциклети, чийто изящни форми, красива визия и прецизна изработка могат да бъдат определени, като изкуство, но пък много от тях са не фукционални или е невъзможно да се карат и управляват, а някои са просто изложбени експонати. Но има и кастъми, при които е преодоляно разделението между изкуство и функционалност, а една от тези изключителни машини е The Dukе

The Dukе е един красив bobber в стил steampunk и с визия, имаща леки ретро препратки към британските класически мотоциклети. Кастъмът е изработен на базата на Yamaha XS650 от 1982 година, като очарованието оригиналния двигател е запазено напълно. Този фамозен мотоциклет е направен в България от Galaxy Custom. Компанията от Враца е създадена през 2011 година и за няколко години доби световна известност със своите кастъм мотоциклети. Екипът, който стои зад тези впечатляващи кастъми се състои от водещият дизайнер Ивайло Трендафилов, главният инженер Ангел Вълков, специалистът по заварките и обработката на металите Евгени Веселинов и майсторът Ангел Котов, който прави ремонта на двигателите и електрониката.


 Когато през 2012 година от работилницата на Galaxy Custom излезнаха Z1000 Cafe и BMW R1200R всички разбраха, че тези момчета притежават огромен талант и имат потенциял да сътворят двуколесни машини, които ще привлекат вниманието на любителите на кастъм мотоциклетите по света. А през 2016 година, след като се появи BMW K1200RS bobber, откровенно може да се каже, че става въпрос за виша класа. Сега, две години по-късно летвата е вдигната още по-високо с галактическия шедьовър - The Dukе.

BMW R1200R , Z1000 Cafe и BMW K1200RS bobber :


The Dukе - по време на работния процес:

Шедьовърът The Dukе  в завършен вид (фото Деян Йорданов):

За да бъде направен този перфектен мотоциклет на екипът от Galaxy Custom му отнема доста време - 5 години, които очевидно са оползотворени максимално пълноценно. След много часове 3D моделиране, почти всички компоненти са изработени в работилницата на Galaxy Custom, като са използвани месинг, алуминий, неръждаема стомана и обикновенна ламарина. От донорът - Yamaha XS650 са запазени само двигателят, скоростната кутия, оригиналната задната барабанна спирачка и колелата. Рамата, резервоара, задния калник, люлеещото се рамо, седалката (която е с необичаен механизъм на окачване), ауспусите и окачването са дело на Galaxy Custom. Предната вилка, чието окачване е с листови пружини, е изтаботена от Galaxy Custom, като към предното колело е добавен спирачен диск, впечатляващ с големия си диаметър. Задното окаване е с комплект амортисьори от Harley Davidson Soft Tail. Комбинацията от стиймпънк и ретро елементи във визията на мотоциклета е умело съчетана с най-модерните технологии, включващи електронно запалване, литиево-йонен акумулатор, електронно управление и контролни уреди Motogadget.

 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_016
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_015
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_014
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_013
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_012
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_011
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_010
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_009
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_008
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_007
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_006
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_005
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_004
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_003
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_002
 • Galaxy_custom_Yamaha_xs650_001

Някои от най-добрите машини на Galaxy Custom:

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://motoportal.bg/images/galaxy-best