MV Agusta Superveloce 800 Alpine - трибют към Alpine А110

  MV Agusta Superveloce 800 Alpine е резултат на сътрудничеството между италианския мотоциклетен производител MV Agusta и марката за спортни автомобили Alpine. Двете компании обявиха пускането на специална серия на MV Agusta Superveloce 800.  Новият Superveloce Alpine ще се произведе в лимитирана серия от 110 бойки, вдъхновени от спортния автомобил Alpine А110.

 Automobiles Alpine е френска марка автомобили, основана през 1955 година във френския град  Диеп от автомобилния състезател Жан Ределе. Компанията е известна със своите спортни и състезателни коли. Компанията е закупена от Renault през 1973 година, а през 1975 година състезателния отдел на Alpine се слива с Renault Sport, но производството на автомобили приключва през 1995 година. 17 години по-късно, изпълнителния директор на Renault Карлос Гон обявява възраждането на марката Alpine през ноември 2012 година. През 2015 година бяха представени две концепции, а през 2017 година е представена производствената версия на Alpine А110 по време на 87-то автомобилно изложение в Женева. Потвърждавайки състезателните традиции на марката през сезон 2021 във Формула 1, екипът на Renault F1 ще бъде преименуван на Alpine F1 Team, a автомобилите им ще бъдат задвижвани от хибридния двигател Renault E-Tech.

Superveloce Alpine технически е на базата на "стандартния" Superveloce 800. Трицилиндровият редови двигател е с обем 798 куб.см и може да достави мощност от 147 к.с. при 13 000 об./мин. и максимален въртящ момент от 88 Нм при 10 100 об./мин. (при предлагания допълнителни състезателен комплект, който включва изпускателна система Arrow и специален ECU, мощността вече е  от 153 к.с. при 13 250 об./минута). Рамата, окачването и електроника също са непроменени, но боята, седалката и джантите носят отпечатъка на Alpine А110. MV Agusta Superveloce 800 Alpine е боядисан в същото синьо като спортния автомобил Alpine А110 и има логото на Alpine на обтекателите. А110 определя бройката - ще бъдат произведени точно 110 машини. Седалките в Алкантара със сини шевове отразяват интериора на автомобила, а боядисаните в черно джанти имитират тези на Alpine А110. Като допълнение, има има някои карбонови компоненти, като предпазителя на веригата, калниците и ходовата част. Френският и италианският флаг украсяват предния калник, допълвайки поразителния външен вид на ексклузивната специална серия. На кормилото има плочка с поредния номер на мотоциклета, а автентичността на MV Agusta Superveloce 800 Alpine се потвърждава със сертификат. Цената на мотоциклета е около 36 500 евро.

 "MV Agusta е символ на италианското съвършенство и майсторство. Никой не може да прави мотоциклети като тях. MV Agusta  и Alpine се характеризират с една и съща страст към изграждането и разработването на естетически висококачествени технически продукти, които предизвикват уникални емоции у клиентите. Superveloce Alpine е пример за дизайн и технологии, които не правят компромиси по отношение на мощността и удоволствието от карането", казва Патрик Маринов, директор на Alpine.

Тимур Сардаров, главен изпълнителен директор на MV Agusta, допълва:"Много от феновете на Alpine са също фенове на MV Agusta и обратно. В идеалния случай Superveloce Alpine ще комбинира нашите два свята, донасяйки невероятно полезно взаимодействие по отношение на дизайн, индивидуалност и стил. Щастливи сме от това сътрудничество между две от най-обичаните марки в историята на двигателите и  се гордеем с тази нова , великолепна лимитирана серия, която със сигурност ще бъде приветствана от ентусиастите по целия свят".

 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_012
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_011
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_010
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_009
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_008
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_007
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_006
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_005
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_004
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_003
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_002
 • MV-Agusta-Superveloce-Alpine_001