Curtiss Zeus Radial V8


Curtiss Zeus Radial V8 - ел. мотоциклет с  футуристичен ретро дизайн

 Curtiss Motorcycle представи актуализация на предстоящия си електрически мотоциклет Zeus. Оригиналният прототип спечели овациите и редица награди след представянето му през 2018 година. Компанията от Албама направи поредица от промени оттогава и актуализации в дизайна, за да подобри мотора, преди да се насочи към серийно производство. Наскоро Curtiss-motocycles стартира кампания за краунфандинг на акции - финансиране, чрез привличане на капитал от широк кръг микроинвеститори, за да ускори производството на иновативните си електрически мотоциклети с батерии.

 

 След като BMW представи електрически мотоциклет, който е с дизйан имитиращ конвенционален мотоциклет с емблематичния за баварската марка  боксеров двигател - прототипът BMW Vision Roadster, сега и Curtiss Motorcycles представиха нещо подобно. Curtiss Zeus Radial V8 е електитреска концепция с изключително радикален дизайн, имитиращ мотоциклет с 8-цилиндров, V-образен, бензинов двигател. Батерийните клетки са окомплектовани в цилиндрични форми, конфигурирани в раменен V-модел. Джордан Корнил, който е автор на дизайна, казва за цилиндричната форма на батерията, че не е само за шоу, а е цел за по-добра ефективност на найното охлаждане. Задвижването на Zeus Radial V8 е направено с партньорството на базираната в Оксфорт инженерна компания YASA, специализирана в производство на ел.двигатели. Капацитетът на батерията е 16,8 kWh при 399 волта. Електрическият мотор на Zeus Radial V8 произвежда мощност 217 к.с. (160 кВт) и максимален въртящ момент 199 Нм (за сравнение най-новият модел SR/F на Zero има само половината от мощността на Curtiss Zeus Radial V8). Curtiss първоначално използва ел. мотори от Zero, но в крайна сметка пренасочва към патентован сериен ел. двигател Yasa P400R на компанията от Великобритания. Ръчно заварената тръбна рама от титан-хром е обработена с 6061 алуминиева фузия, предната вилка е от алуминий, джантите са от карбон. Дизайнът на мотоциклета е въхновен от легендарния мотоциклет Curtiss V8 на Глен Къртис, с който той поставя световен рекорд за скорост. През януари 1907 година Къртис печели прозвището "най-бързият човек на Земята", след като вдига рекордните 219 км/ч с неговия мотоциклет - Curtiss V8, чийто 8-цилиндров двигател е с обем 4410 см3. Рекордът е подобрен след 23 години - през 1930 г. Моделът Hera, който е в етап на проектиране, също е посветен на 8-цилиндровия мотоциклет рекордьор.

Curtiss Zeus Radial V8 се предвижда да влезне в производство през 2020 година, като цената му ще е около 75 000 долара, колкото два електрически Harley-Davidson LiveWire. Zeus Radial V8 влиза в графата на супер-луксозните ел. мотоциклети, но Curtiss Motorcycles планира да пусне на по-късен етап подобен модел в по-достъпни продуктови категории. 

  • Curtiss-Zeus-V8_06
  • Curtiss-Zeus-V8_05
  • Curtiss-Zeus-V8_04
  • Curtiss-Zeus-V8_03
  • Curtiss-Zeus-V8_02
  • Curtiss-Zeus-V8_01

Curtiss Hades 

BMW Vision Roadster

Curtiss Warhawk

Confederate P51 Combat Fighter

Curtiss Motorcycles представи първия си електрически мотоциклет - Zeus