BMW Vision DC Roadster

 На провеждащото се в Мюнхен мероприятие #NEXTGen на BMW Group, баварската компания презентира своите бъдещи технологии, услуги и продукти. В допълнение към световните премиери на нови модели и концепции, специално внимание бе отделено на най-новите технологични разработки от всички отдели на компанията, свързани с дизайн, автономно шофиране, електрификация, свързване и услуги. В рамките на мероприятието BMW Motorrad представи радикална електрическа концепция, наречена Vision DC Roadster. 

  Не за пръви път BMW Motorrad показва интерес в сегмента на мотоциклетите с електрическо задвижване. Компанията влезе на пазара на електричеки скутери с модела BMW C Evolution през 2014 година, като преди това бяха представени концепциите:  BMW Concept C (през 2010 година на мотоциклетното изложението EICMA в Милано) и BMW Concept e (през 2011 година на изложението във Франкфурт). По-късно, през 2017 година бе представен концептуалния електрически скутер BMW Concept Link.

Повече от деведесет години двуцилиндровият "боксер" е ключов елемент в идентичността на мотоциклетите на BMW. Дизайнерите на BMW Motorrad са намерили ефектно решение, как да изглежда бъдещият електрически мотоциклет на марката. Централният блок на BMW Vision DC Roadster наподобява визуално класическия боксеров двигател на BMW. Двуцилиндровият бензинов "боксер" е заменен от  ядрото на акумулаторната батерия, която е вградена между охлаждащите елементи от двете страни, давайки на електрическия мотоциклет профил подобен на конвенционалните бензинови мотоциклети на марката с емблематичния за BMW двуцилиндров боксеров двигател. От двете страни се открояват двата елемента с охлаждащи ребра и вградени вентилатора, като при стартиране на електродвигателя тези охладителни елементи изпъкват леко встрани. Самият електромотор е относително компактен. Окачването отзад е с моно шок, а отпред мoтоциклетъте с вилка Duolever. Резервоарът за горивото е заменен с добре оформена тръбна конструкция, предоставяща отгоре изглед към охлаждащите ребра и която продължава назад, оформяйки модерно изглеждаща седалка. Минималистичното оформление на предните и задните светлини е емблематична  реализация на светлинната графика на BMW Motorrad - максимално редуцирана и модерна. Няма данни за мощност, въртящ момент, автономност и капацитет на батерията.

„Боксеровият двигател е сърцето на BMW Motorrad, един ветеран с характер. Но BMW Motorrad е символ и на визионерски концепции с нулеви емисии. По тази причина ние си зададохме въпроса: какво ще се случи, ако заменим боксеровия двигател с електрическо задвижване и батерия? Vision Bike показва как бихме могли да запазим идентичността и иконичната визия на BMW Motorrad по индивидуален начин – и в същото време да демонстрираме един нов вариант на радостта от шофирането“, каза Едгар Хайнрих, ръководител на Design BMW Motorrad. „Който е пробвал веднъж знае, че електрическото шофиране на две колела може да е също толкова вълнуващо! Високият въртящ момент още при потегляне осигурява спиращо дъха ускорение. Това почти зверско разгръщане на мощността осигурява едно напълно ново изживяване от динамиката. А BMW Motorrad Vision DC Roadster придава нова форма на това изживяване.“

 • bmw-vision-dc-electric-concept-12
 • bmw-vision-dc-electric-concept-11
 • bmw-vision-dc-electric-concept-10
 • bmw-vision-dc-electric-concept-09
 • bmw-vision-dc-electric-concept-08
 • bmw-vision-dc-electric-concept-07
 • bmw-vision-dc-electric-concept-06
 • bmw-vision-dc-electric-concept-05
 • bmw-vision-dc-electric-concept-04
 • bmw-vision-dc-electric-concept-03
 • bmw-vision-dc-electric-concept-02
 • bmw-vision-dc-electric-concept-01


BMW Vision Next 100

BMW Concept Link

BMW R18 Concept 

BMW Motorrad R5 Hommage