Balamutti Yondu - триколесна машина за състезания на лед

  Фестивалът на скоростта "Байкальская миля" е гореща надпревара в сибирския студ на леденото езеро Байкал. През 2019 година се проведе първото издание, а от 27ми до 29ти февруари 2020 се проведе второто издание на ледения фестивал на скоростта. На "Байкальская миля 2020" бяха представени 114 уникални машини на екипи от Русия и Европа, които дойдоха в село Максимиха за да поставят официални рекорди на заледената повърхност на най-дълбокото езеро в света. 

  Balamutti представи необикновената триколесна машина Yondu, създадена да се състезава в ледената надпревара "Байкальская миля 2020". Работилницата Balamutti е базирана в Санкт Петербург и се занимава с обслужване, ремонт и тунинг на Ducati, Moto Morini, MV Agusta, Aprilia, Bimota, Moto Guzzi, Cagiva в Санкт Петербург. Триколката е проектирана и изработена от Виталий Селюков. Израбоването на Yondu е вдъхновено от спидърите от фантастичната сага Междузведни войни и това най-ясно личи при дизайна на кормилото. За донор е използван Ducati Hypermotard, от който са взети 1,1-литровия двигател и рамата. Всичко останало Виталий изработва сам. Всяко от трите колела е със собствено независимо окачване и е с гуми, снабдени с карбидни шипове. Главините на колелата са покрити с лъскави капаци. Ауспухът излиза под седалката, която е в стил "bobber". Окачването на предните колела е с два моношока Sachs. Третият амортисьор е в задната част, под седалката. Спирачките са Brembo. Виталий Селюков взима предния корпус от турбо Garrett GT35R с номинална мощност 700 к.с., изважда турбината и я преработва като центробежен суперчарджър (механичен компресор), задвижван с коляно и добавя система от ремъци и шайби. Виталий Селюков описа проекта:

"Идеята за изграждането на този мотоциклет се появи през 2016 година и нарастна в продължение на няколко месеца на харти япод формата на концептуални скици, които знаех, че искам да трансформирам в бъдеще. Трудно е да се каже как ми хрумна идеята за такъв мотоциклет , може би съм се вдъхновил от спидъра Z-74 на Анкин Скайуокър."


От 27ми до 29ти феврури 2020 се проведе втория скоростен фестивал на лед "Байкальская миля". Според организаторите за участие във фестивала са подадени 145 кандидатури, от които бяха одобрени 114, които отговаряха на сериозните технически изисквания като бяха проверяани всеки детайл, гориво, година на производство, маркировка и много други. Студеният лед на езерото Байкал посрещна екипите, участващи в ледената надпревара  "Байкальская миля 2020", които бяха от цяла Русия, но и от Белгия, Ирландия, Франция, Германия, Полша и САЩ. На три специално оборудвани писти 1/8 миля и  две на по 1 миля всеки отбор се състезаваха участниците във фестивала. Организаторът на "Байкальская миля 2020", Дмитрий Хитров  заяви: 

"Това е събитие, насочено не толкова към спортни постижения, а към получаване на невероятни емиоции. Хората от цяла Русия и други страни се събраха, за да участват в състезанията и да се срещнат с единомишленици".


"Байкальская миля 2019" :

"Байкальская миля 2020":