BMW патентова безжично зареждане за електрически мотоциклети

Индуктивно зареждане през странична скойка (пачи крак).

Напоследък BMW усърдно се занимава с технологии и иновации, свързани с електрическите мотоциклети. През последните години бяха представени електрическите концепции: BMW Vision DC RoadsterBMW Vision Next 100BMW Concept Link и BMW E-Power Roadster Concept, а с успех на пазара е електрическия скутер BMW C-Evolution.

В допълнение към задвижващите технологии за електрическите мотоциклети, технологиите за зареждане не батериите играят също важна роля за електрическите мотоциклети. Електрическите мотоциклети имат голямото предимство пред автомобилите, защото са по-компактни и 

Класическите концепции на зареждане на електрическите мотоциклети, като и на повечето електрически автомобили, разчитат на кабел между акумулирането на енергия в мотоциклета и външен източник на енергия. BMW вече е с една крачка напред с най-новия си патент, разчитайки на индуктивно зареждане. Безжичното или индуктивно зареждане само по себе си е доста утвърдена технология. Технология, която баварската компания вече предлага за електрически автомобили и с която потребителите на смартфони са запознати от много от съвременните модели телефони (батерията, която се зарежда, се зарежда чрез кабелна станция с формата на плочка. След това енергията се предава безжично чрез индукция). Въпреки че едва наскор бе въведено към някои сматрфони, същата идея се използва при електрическите черки за зъби. В подложката за зареждане има бобина и през нея променливия ток генерира колебливо електромагнитно поле. Друга бобина, този път в крака на страничната стойка, действа като приемник. Според закона на Фардей за електромагнитната индукция, когато приемащата бобина е поставена в магнитно поле, тя генерира енергия за зареждане на батерията. Всичко, което трябва да се направи, е при паркирането на мотоциклета, кракът на страничната стойка са стъпва върху плочката за зареждане, която е поставена на земята.

Въпреки че с идеята си за индукривно зареждане BMW се насочва към електрическите мотоциклети, същата концепция може да бъде полезно допълнение и към конвенционалните машини с бензинови двигатели за зареждането на акумулаторите им. Патентът не предоставя информация за възможен капацитет на зареждане.


BMW Vision DC Roadster

BMW Vision Next 100

BMW Concept Link

BMW E-Power Roadster Concept

BMW C-Evolution