Arc Vector 2020 - високотехнологичен и иновативен мотоциклет

 Arc Vector ще се появи на пазара през 2020 година.

Британската компания, пионер при електрическите мотоциклети - Arc Vehicle, предлага възможност на широката общественост да инвестира в електрическия мотоциклет Vector. Преди месец Arc Vehicle обяви инвестиционната си инициатива с краудфундинг платформа Crowdcube, чрез привличане на капитал от широк кръг микроинвеститори (както направи Curtiss Motocycles в края на миналата година). Много силната фаза на предварителна регистрация генерира интерес от над 2000 кандидат инфеститори. Инвестицията ще подпомогне мащаба на бизнеса и ще бъде насочена главно към откриването на новата модернизирана производствена база в Южен Уелс. Инициативата с Crowdcube е втората фаза на ивестирането, която следва миналогодишната финансова подкрепа на редица инвеститори, включително фонда за рисков капитал InMotion Ventures на Jaguar Land Rover.

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията е Марк Труман. Членовете от екипът на Труман са заемали ръководни постове в компаниите: Triumph, Ducati, KTM, Aston Martin, MotoGP и F1.

 Своят официален дебют Arc Vector направи на EICMA 2018 в Милано през ноември миналата година. Освен че беше сред най-впечатляващите, беше и една от най-скъпите машини на изложението. Прототипът е проектиран и произведен в Ковънтри, Англия. 

 Високотехнологичният мотоциклет Arc Vector разполага с иновативна технология на шасито за интегриране на батериите. Без рама, но с карбонов монокок. Този модерен електрически мотоциклет е с лека карбонова композитна структура и находчив елегантен монокок на батерийния модул. Комплектът батерии е вграден в рамата, добавяйки здравината, но без да се увеличава допълнително теглото. В сътрудничество с MotoGP-доставчика Riba е създадено люлеещото се рамо от карбон към монокока.

399-волтовия ел.мотор доставя мощност от 133 конски сили. Електродвигателя произвежда въртящ момент 85 Нм, който става при изходното зъбно колело 397 Нм. Въртящият момент дава ускорение 0-100 км/ч за 3,2 секунди, а максималната скорост е ограничена до 200 км/ч. Теглото на Arc Vector е 220 кг. Arc Vector е без съдинител и е с едноскоростна трансмисия. Мотоциклетът е оборудван с тракшън контрол, круиз контрол и различни избираеми режими на каране.

Напълно регулируемото окачване Öhlins TTX се появява отзад и отпред, като е директно прикрепено към карбоновия корпус. Спирачките Brembo са комбинирани с висок клас апарати Stylema и Continental ABS. Колелата са с леки карбонови джанти Black Stone Tec и гуми Pirelli Diablo Rosso Corsa II (120/70 отпред и 180/55 отзад). Междуосието е 1450 мм. Височината на седалката е 840 мм.

 Батериите са Samsung 21-700 са едни от най-мощните по рода си и се правят специално за Arc Vector. Модернизираните 960 акумулаторни клетки осигуряват отлична мощност, ефективност и автономия на мотоциклета. Кпацитетът на батерията е 16,8 kWh. Времето за зареждане е 40 минути. Автономията е: на градско 623 км, извънградско 370 км, комбинирано 436 км.


 Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача на Vector осигуряват предупреждения за опасности в градска среда, както и динамична информация, свързана с останалите превозни средстава. Всъщност моторът може да се свърже с водача, мобилния телефон и облеклото му (каската и якето), чрез Wi-Fi и Bluetooth. Arc набляга на интерфейса "човек-машина" със системата Arc Pilot System. Тя включва якето Origin System, което е резутат на сътрудничеството между Arc и Knox. Якето предупреждава водача за опасности, осигурява обратна връзка с мотоциклета и може да възпроизвежда музика, благодарение на вградените в него осем високоговорителя. Шлемът Arc Zenith е проектиран и изработен от Hedon. Arc Zenith e с хед-ъп дисплей (HUD), даващ важни данни за карането на водача, както и картина от вградената в него камера за задно виждане.

 


Производството на иновативния електрически мотоциклет Arc Vector ще започне през 2020 година в съоръжение с площ от над 6 000 квадратни метра в селцето St.Athan, намиращо се на южното карйбрежие на Уелс. Планувано е да бъдат произведени 399 бройки Arc Vector, като цената на всяка една машина ще е 90 000 британски паунда.

 • arc-vector-12
 • arc-vector-11
 • arc-vector-10
 • arc-vector-09
 • arc-vector-08
 • arc-vector-07
 • arc-vector-06
 • arc-vector-05
 • arc-vector-04
 • arc-vector-03
 • arc-vector-02
 • arc-vector-01

 


Sarolea  N60  MM.01

Voxan Wattman

Сurtiss Мotocycles пуска акции на пазара. Zeus Bobber, Zeus Cafe и Hera ще се появят през 2020 година

Kiwano KO1 - самобалансиращ едноколесен скутер за всякакви терени (видео)

Curtiss Motorcycles представи първия си електрически мотоциклет - Zeus

Sasuga - луда електрическа концепция от Matt Tkocz

Veitis eV-Twin - електрически мотоциклет с ретро дизайн

Zero SR/F 2019

Електрически скутер Ducati CUx

Harley-Davidson показа прототип на електрически мотопед

Harley-Davidson показа концептуален електрически скутер