Curtiss Motocycles пуска акции на пазара. Zeus Bobber, Zeus Cafe и Hera ще се появят през 2020 година

 Всеки, който разполага с минимум 1000 $ и желае да се почуства, като един от собствениците на мотоциклетна компания, подкрепяйки амбициозния проект на Curtiss Motocycles, може да инвестира в американската компания. Curtiss Motocycles предлагат инвестиция в бизнеса на компанията и възможност да се подкрепи нейното бъдещо развитие, чрез закупуването на акции, като за всеки един инвестиран долар, купувача получава 5 акции. За да се включи в бизнеса на Curtiss Motocycles, всеки потенциален купувач трябва да инвестира минимум 1000 щатски долара, за което ще получи 5000 акции на компанията. Curtiss Motocycles са готови да продадат акции за 1 070 000 $ на 83 инвеститори. Този вид финансиране, чрез привличане на капитал в стартиращи фирми и малки предприятия от широк кръг микроинвеститори (или т.нар. crowdinvesting), крие огромни рискове. Много инвеститори загубиха от такъв вид финансиране на стартиращи проекти на компании, които се провалят. Но пък Curtiss Motocycles, нещата изглеждат по-благонадеждни, благодарение на техният дългогодишен опит в мотоциклетната индустрия. Curtiss Motocycles, са наследници на преструктуриралата се Confederate Motors и в момента си сърудничат с Zero Motocycles, за производството на своите електрически мотоциклети. Въпреки че в периода 2001-2003 компанията бе във фалит, а през 2014 година имаха финансови проблеми, Confederate Motors успяха да оцелеят.


В края на 2017 година Confederate Motors бе преименувана на Curtiss Motocycles. В началото на 2018 година бе пуснат Curtiss Warhawk, който бе обявен, че ще е последният мотоциклет на компанията с бензинов двигател. Мотоциклетът е с дву-цилиндров, V-образен двигател, а обем 2163 см3, с мощност 150 к.с. и максималенвъртящ момент 217 Нм при 2000 об./мин. Всеки един мотоциклет от лимитираната серия от 36 бройки (първоначално бяха обявени 35) на Curtiss Warhawk е на цена 105 000 $.

 


 След като бе представен Curtiss Warhawk, от компанията обявиха, че следващите мотоциклети, които ще произвеждат, ще са електрически, като първият ще е Hercules. През май 2018 бе представен първият прототип, но той бе Zeus. Електрическият мотоциклет, Zeus, бе показан за пръв път на The Quail Motorcycle Gathering 2018 в Кармел, Калифорния, САЩ. Там той спечели наградата за "Най-иновативен мотоциклет". Zeus е с два електрически мотора, работещи в тандем и имат въртящ момент 393 Нм и мощност 170 к.с. при 8000 об./мин. Цената на този концептуален стартов модел е 20 000 - 30 000 $.

В края на август на Pebble Beach 2018, Калифорния, Zeus бе представен за втори път, вече в различна цветова гама. Били са взети десетки поръчки за Zeus, което не е случайно, защото Калифорния е един от щатите с най-големи продажби на електрически автомобили и мотоциклети. 

 


  След време Curtiss Motocycles обяви, че работата по двете нови версии на оригиналната концепция Zeus, е стартирала от лятото на 2018 г. Zeus Bobber и Zeus Cafe се очаква да бъдат пуснати на пазара в началото на 2020 година. През същата година се очаква и моделът Hera. Мотоциклетите от гамата на Curtiss ще са кръстени на богове от гръцката митология. Моделите Hercules, Eros, Hades и Medusa V-Block ще се появят много по-късно. Като бъдат налични след серийно производство през 2022 година, целевата цена на моделите от порядъка на 30 000 $. Поръчките за Zeus Bobber, Zeus Cafe и Hera се приемат от 23 ноември 2018 г. и през следващите 24 месеца се планира да се произведат 150 бройки общо. Маркетингът ще започне от Лос Анджелис, Силиконовата долина и Сан Франциско, защото най-голямото търсене е главно от Калифорния. Zeus Bobber и Zeus Cafe ще са по-усъвършенствани батерии и с по-нови технологии в сравнение със стартовата концепция. Ще са с мощност 190 к.с. (140 кВт) и ще имат автономия 450 км. Цената им ще е 60 000 $.

Zeus Bobber:

Zeus Cafe:


 Моделът Hera е в етап на проектиране и няма подробни спецификации и характеристики, както и ценообразуване. Дизайнът на батериите на Hera наподобява 8-цилиндров V-образен двигател, имитирайки двигателя на легендарния мотоциклет Curtiss V8, в знак на почит към Глен Къртис, на когото е кръстена компанията. През януари 1907 година Къртис печели прозвището "най-бързият човек на Земята", след като вдига рекордните 219 км/ч с неговия мотоциклет - Curtiss V8, чийто 8-цилиндров двигател е с обем 4410 см3. Рекордът е подобрен след 23 години - през 1930 г. Очаква се Hera да се появи в края на 2020 година.

Hera:


Curtiss Warhawk

Curtiss Motorcycles представи първия си електрически мотоциклет - Zeus

Confederate Motorcycles се завръща с концепцията Wraith 2020

Confederate FA-13 Combat Bomber

Confederate P51 Combat Fighter