Световното първенство по каране на задна гума/ Най-висока скорост - 2015 г.

Десетото издание на Wheelie World Championship/Top Speed (Световното първенство по каране на задна гума/ Най-висока скорост), се проведе миналият уикенд  на летището Елвингтън, Северен Йоркшир, Великобритания.

За някои хора това е демонстрация на умения, други считат това за антисоциално поведение, за трети са просто високо-октанови лудории. Независимо от всичко, тези надпревари са толкова популярни сред мотористите, че си имат свой световен шампионат. Двудневните състезания привлякоха хиляди зрители, да наблюдават 30 състезатели от Великобритания, САЩ, Швеция, Франция, Холандия, Финландия и Ирландия. В състезанието Wheelie World Championship, състезателите  трябва да изминат 1 километър на задна гума най-бързо, като няма значение предната гума на каква височина е от земята, единсвеното нещо, което има значение е скоростта. При скорости над 300 км/ч, мотористите поддържат изключително крехко равновесие (на задна гума), затова рядко ще видите някой от тях с предното си колело високо в небето. Предното колело се вдига само толкова, колкото е необходимо за постигане на баланс с постоянно ускоряване мотоциклета. Но височината трябва да е достатъчна, за да са уверени, че колелото не ще кацне случайно ако мотоциклетът дестабилизира в резултат на смяна на предавката или пориви на вятъра. За да поддържат този много деликатен баланс, всички топ претенденти караха турбо машини.


 

Шампион за 2015 Wheelie World Championship, стана Гари Ротуел (Gary Rothwell) от Великобритания, постигайки 318,455 км/ч със своята турбо Suzuki Hayabusa. 


 

Втори остана миналогодишният победител Egbert Van Popta от Холандия, който постигна 315,118 км/ч, също с Suzuki Hayabusa турбо. Въпреки жестоката конкуренция, миналогодишният (от 2014)рекорд на Egbert Van Popta от 320,9 , не бе подобрен.


 

Трето място зае Paddy O'Sullivan от Ирландия, развивайки максимална скорост на задна гума от 305,489 км/ч, със своето турбо Suzuki GSX-R1000.


 

Patrik Von Furstenhoff  от Швеция, известен като "Ghostrider"(популярен със серия видео клипчета), също се очакваше  да участва. Той държи неофициалния рекорд от 344,4 км/ч и замина за Елвингтън с цел да постигне официално 345 км/ч на задна гума. Но за съжаление, поради технически проблеми със своята изцяло черна турбо Hayabusa, не успя да завърши и се оттегли.


   

В състезанието за скорост Top Speed, целта е да се развие максимална скорост, в разтояние от 1 миля. То бе спечелено от жена - Becci Ellis.Така известната като най-бързата жена във Великобритания, вече е най-бързата в света, въпреки неприятният инцидент. Заради внезапен станичен вятър, тя падна след финала, извън пистата и счупи глезен. Becci Ellis постигна 417,692 км/ч с Suzuki Hayabusa турбо. Ако не беше паднала в събота, тя планираше да подобри собственият си рекорд от миналата година на същото състезание от 424,9 км/ч.


   Второто мято зае Jack Frost записвайки 409,509 км/ч , също с  Hayabusa турбо.


 Трети стана Les Marsh от Великобритания, и той също с турбо Suzuki Hayabusa.


   

Имаше и други весели състезания, като това спечелено от Shawn Walker, за най-бърза тоалетна.