Нов рекорд за скорост на Световното първенство по каране на задна гума

Егберт Ван Попта вдигна 343,287 км/ч (213,309 мили/ч)  (видео)

 На летището в Елвингтън, Йоркшир, Великобритания се проведе 11то издание на Wheelie World Championship (Световното първенство по каране на задна гума). На 20-21 август на бившето военно летище в Северен Йоркшир над 40 състезатели от САЩ, Великобритания, Франция, Холандия и Ирландия участваха на състезанието организирано от Straightliners Limited. Състезанието Wheelie World Championship започва да се превръща в постоянна величина в ежегоднитените мотоциклетни събития и привлича хиляди зрители всяка година. 

Целта е да се измине един пълен километър (0,62 мили) на задна гума, като без значение е на каква височина е гумата от земята, важното е да не я докосва, а най-бързия завършил става победител. Успехът зависи от уменията на моториста в контролирането на скороста и баланса на мотоциклета. За надпреварата за световната титла са необходими мотоциклети, които могат да достигнат най-малко 200 мили/ч (320 км/ч). Затова повечето състезатели са със спортни мотори, кастъмизирани с турбокомпресори, като Suzuki Hayabusa е най-популярна сред водещите претенденти. Събитието е отворено за всеки моторист, който би искал да тества своите умения и мотор срещу най-добрите бранша, при това в безопасна и контролирана среда.

От над 40 състезатели от САЩ, Великобритания, Франция, Холандия и Ирландия само 18 състезатели завършиха успешно дистанцията, като най-добро време записа холандецът Егберт Ван Попта, който спечели Световното първенство по каране на задна гума и постави нов световен рекорд за време. Със своя Suzuki Hayabusa той измина дистанцията от един километър на задна гума с рекордния резултат 343,287 км/ч (213,309 мили/ч), подобрявайки рекорда от 2015 година на британеца Гари Ротуел, който също кара Suzuki Hayabusa с турбокомпресор. При първия си опит Егберт Ван Попта даде по-бързо време - 345,476 км/ч (214,669 мили/ч), но не успя да измине цялата дистанция от един километ на една гума. Втори завърши миналогодишният победител Гари Ротуел от Ливърпул, който записа "скромните" 331,306 км/ч (206,.049 мили/ч). Този резултат на британецът е далече от световния му рекорд от миналата година, който той постави един месец след като спечели през 2015 година 10то издание на Wheelie World Championship. Тогава той записа 337,676 км/ч (209,822 мили/ч) и подобри рекорда на Егберт Ван Попта от 320,9 км/ч (199,4мили/ч), който той постави през 2014 година на Wheelie World Championship. Тази година третото място на състезанието спечели Сесил "Bubba" Маиерс в своето трето участие в Световното първенство по каране на задна гума.

Свързани статии:

 Гари Ротуел подобри световният рекорд по каране на задна гума, вдигайки над 337 км/ч

 Световно първенство по каране на задна гума - 2015